wk veldrijden hoogerheide 2023

Voor de derde keer vormde de Brabantse Wal bij Hoogerheide als decor voor het wereldkampioenschap veldrijden. Het werd een ongekend succes, zowel qua organisatie, publiek en bovenal qua wedstrijden.

Bij de beloften onder 23 won Thibau Nijs, zoon van legende Sven Nijs. Onbedreigd reed hij naar de overwinning, met op gepaste afstand de Nederlander Tibor del Grosso op de tweede plaats en de Belg Witse Meeusen op de derde plaats.

Na de beloften, werd een spektakel voorspeld, een tweestrijd tussen Fem van Empel en Puck Pieterse. De derde veelwinnaar van dit seizoen, Shirin van Anrooij, had besloten bij de beloften onder 23 te gaan rijden. De eerste ronden werd het inderdaad een tweestrijd, totdat Puck Pieterse een schuiver maakte in het bos. Fem van Empel zag het, versnelde en reed souverein naar het goud. Puck Pieterse kwam niet meer terug en moest genoegen nemen met zilver. Op de derde plaats finishte Lucinda Brand.

Op de 2e dag van het wk won Shirin van Anrooij autoritair de wedstrijd bij de dames beloftes. Vanaf de start kwam ze aan de leiding en stond die niet meer af. Het zilver was voor Zoë Backstedt, het Britse toptalent, dochter van oud-prof en winnaar van Parijs-Roubaix, Magnus Backstedt. Het brons was voor de Tjechische Krystina Zemanova.

Het klapstuk was de wedstrijd bij de elite mannen: het lang verwachte en veelbesproken duel tussen Wout van Aert en Mathieu van der Poel. En het duel kwam er. Na een halve ronde waren ze al samen en volgde de rest op gepaste afstand.. Mathieu van der Poel plaatste enkele speldeprikken, maar de twee bleven tot aan de laatste rechte lijn bij elkaar. Spanning tot aan het eind. Mathieu bleek de sterkste in de eindsprint en won voor de ogen van ca. 45.000 toeschouwers op de Brabantse Wal.

Foto’s:

beloften heren:

beloften dames

dames

elite

This entry was posted in wereldkampioenschappen. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.