grote prijs adrie van der poel 2019

Voor de 20e keer werd de Grote Prijs Adrie van der Poel gereden in Hoogerheide. Begonnen als afscheidswedstrijd van Adrie van de Poel in het jaar 2000, is deze wedstrijd inmiddels uitgegroeid tot in klassieker in het veldrijden. Traditiegetrouw is het ook de laatste wedstrijd in de Wereldbeker cyclus. Het parcours lag er zwaar bij door de vorst en sneeuw van de dagen voor de wedstrijd en de dooi vlak voor het weekend. De modderspecialisten kwamen zeker aan hun trekken, de klimmetjes rond het Koepeltje en de trap deden de rest.

Bij de elite was Mathieu van der Poel de grote favoriet. Na de start was het echter kersvers Belgisch kampioen Toon Aerts die het initiatief nam. Van der Poel en wereldkampioen Wout van Aert volgden op ca. 15 seconden. Iets voorbij halverwege de wedstrijd kwam Mathieu bij Toon Aerts en enige tijd later liet hij de Belgische kampioen achter. Mathieu van der Poel won soeverein, al had het hem deze keer toch veel moeite ekost. Toon Aerts werd tweede en Wout van Aert eindigde als derde. Toon Aerts won het wereldbekerklassement.

Bij de dames is het de laatste tijd de vraag, welke Nederlandse renster deze keer de overwinning pakt. Favorieten genoeg: Europees kampioene Annemarie Worst, leidster in de wereldbeker Marianne Vos, Nederlands kampioene Lucinda Brand, revelatie Denise Betsema, groot talent Ceylin Carmen del Alvarado en de outsiders Maud Kaptheijns en Sophie de Boer. Op het loodzware parcours hoefden de dames slechts 4 rondes af te leggen.
Marianne Vos en Sanne Cant namen het initiatief. Lucinda Brand schoof langzaamaan naar voren en eenmaal aan de kop van de wedstrijd aangekomen, liet ze haar concurrentes achter en won onbedreigd. De verrassende Katie Compton reed een sterke wedstrijd en werd tweede. Marianne Vos eindigde op de derde plaats en won definitief het wereldbekerklassement

This entry was posted in hoogerheide. Bookmark the permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.