ronde van frankrijk 2011

Jubileum: voor de 25e keer bij de Tour!
Vooral de eerste week van deze editie was een kwestie van overeind blijven en tamelijk voorspelbare etappes. Een aantal podiumkandidaten werd al vroeg uitgeschakeld, wat de wedstrijd niet ten goede kwam. Opvallend in deze ronde was het van de weg afrijden van Johnny Hoogerland door een auto van de organisatie. Johnny belandde in het prikkeldraad.

In de Alpen moesten de overgebleven favorieten echter aan de bak, al was het alleen al om die dekselse Voeckler af te schudden. Zoals de etappes naar de Galibier en naar Alpe d’Huez, zo zouden er meer moeten zijn! Cadel Evans sloeg de aanvallen van vooral de Schlecks en Contador op vakkundige wijze af en behaalde een verdiende tour-zege. Al met al was het toch weer een bijzondere gebeurtenis om er bij te zijn.

 

 

20 juli 2011 17e etappe Gap – Pinerollo

De eerste etappe in de Alpen was een prooi voor de Noor Edvald Boasson-Hagen, voor Bauke Mollema, na tumultueuze laatste kilometers. Vooraf werd er wel strijd verwacht op de flanken naar Sestrières, maar dat viel tegen.
De foto’s zijn genomen op Sestrières, 1 km onder de top, op ruim 2000 m hoogte. Ruben Perez kwam als eerste door gevolgd door de andere leden van een omvangrijke kopgroep. Op enkele minuten volgde een trio met Johnny Hoogerland en weer enkele minuten later het voltallige peloton. Strijd was hier niet te zien: zelfs de sprinters konden nog volgen op deze col van de 1e cat.

21 juli 2011  18e etappe Pinerolo – Galibier

De koninginne-etappe van deze ronde. Na de Col d’Agnel en de Izoard voerde de route via de Lautaret naar de top van de Galibier. De aanval van de gebroeders Schleck moest komen en kwam er ook. Andy Schleck kwam alleen aan op de top van de Galibier. De foto’s zijn ca. 6 km onder de top genomen.

22 juli 2011  19e etappe Modane – Alpe d’Huez

Een korte etappe: vanuit de start naar de Col de Télégraphe, vervolgens de Galibier, een lange afdaling naar Bourg d’Oisans en vervolgens de slotklim naar Alpe d’Huez. De laatste kans voor de klimmers. Contador viel enkele malen aan, maar hield het niet vol.
De foto’s zijn genomen op de befaamde alp, op 5 km voor de aankomst, waar het steeds meer op een soort carnaval begint te lijken. De wielerliefhebber wordt steeds meer verdrongen, door (vooral) bezopen jongeren, die graag in beeld willen komen en zorgen voor onsportieve en vaak gevaarlijke situaties.
Contador leidt met 40 sec. voorsprong, maar verspeelt deze nog. De Fransman Pierre Rolland wordt door Samuel Sanchez tot bij Contador gebracht en verslaat de beide Spanjaarden in de sprint. Thomas Voeckler verliest het geel aan Andy Schleck.

 

23 juli 2011  20e etappe Grenoble (tijdrit)

Cadel Evans moest in de tijdrit rond Grenoble 57 sec. goedmaken op gele truidrager Andy Schleck. Bij de eerste tijdmeting in Vizille (niet ver van waar de foto’s zijn gemaakt) was dit verschil al weggewerkt. Uiteindelijk werd het verschil 2,5 minuut en won Cadel Evans de Ronde van Frankrijk 2011. De tijdrit werd gewonnen door Tony Martin, met Evans op de tweede plaats.

This entry was posted in 2011 - 2020. Bookmark the permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.