Het was een interessante tour dit jaar. Het begon allemaal in Rotterdam en vandaar via Zeeland en Hoogerheide naar Brussel. Er werd vooraf uitgekeken naar het duel Contador, Schleck, Evans, Menchov, Wiggins en misschien zelfs nog met Armstrong. Door valpartijen en ander malheur kwam het er niet van en draaide het uit op de tweestrijd Contador – Schleck.
Aan het eind bleek toch Alberto Contador de sterkste. In de bergen waren ze zeer aan elkaar gewaagd. Voor de afsluitende tijdrit was er een verschil van 8 sec. in het klassement. Alberto Contador bleek toch de sterkste, al kwam Andy Schleck in het begin nog heel dichtbij. Dennis Menchov werd keurig derde (na een formidabele tijdrit) en Neerlands Hoop Robert Gesink werd in zijn eerste volledige Tour zesde.
Van het vooraf verwachte vuurwerk is niet veel terecht gekomen. Het was toch vooral een verdedigende ronde (Contador), met slechts enkele noemenswaardige aanvallen (Schleck).
3 juli 2010 Rotterdam proloog
De eerste renners reden nog in het zonnetje, maar gaandeweg werd het weer slechter en moesten de meeste renners in de regen rijden. Aan het einde van de proloog werd het weer droog.
Op Fabian Cancellara stond geen maat. Hij won overtuigend voor Tony Martin en David Millar.
4 juli 2010 1e etappe Rotterdam – Brussel,
Op voorhand zou het een etappe zijn voor de sprinters. En dat werd het ook. Al snel na de start ontsnapten Lars Boom, Maarten Wynants en Alan Perez. Ze kregen maximaal bijna 8 min. voorsprong. Op 25 km voor Brussel werden ze ingelopen. De massasprint in Brussel werd ontsierd door een tweetal grote valpartijen, waardoor enkele favorieten buitenspel werden gezet. Alessandro Petacchi profiteerde en won voor Mark Renshaw en Thor Hushovd.
Lars Boom reed een groot deel van de etappe op kop, zo ook bij de doorkomst in Hoogerheide, geboorteplaats van uw fotograaf. Zal Lars Boom gezien hebben dat een deel van de route over het parcours van de WK veldrijden 2009 liep?
5 juli 2010 2e etappe Brussel – Spa
Col de Rosier
Wat een anti-climax! Enkele kilometers voor de Rosier werd de koers lamgelegd onder leiding van Saxo-bank omdat vele renners, waaronders de gebroeders Schleck in de afdaling van de Stockeu waren gevallen. Sylvain Chavanel, achtervolgd door Montfort en Roelandts ging door en won solo.